Tusen strålande solar

4 Dec

Berättelsen utspelar sig i Afganistan, i den ändre kulturen.

Den börjar med att vi får lära känna huvudpersonen, Mariam, och hennes familj.

Flickan är född av en ogift mor, och därför så har Mariam och mamma Nana blivit isolerade och bor långt utanför staden, där pappan Jalil kommer en gång i veckan och hälsar på Mariam.

Jag har inte läst så mycket än, men vill jätte gärna fortsätta läsa, eftersom det här är en gripande berättelse med ett seriöst ämne.

När mäniskor hör talas om sådana berättelser, inträffar oftast debatter om varför det är så?

De flesta kopplar händelserna direkt till religionen medan andra istället tänker mer invecklat och kan då se att det egentligen inte är religionen, utan själva kulturen de lever i.

Mariams kultur är som den är. Alla ”lagar” de har är lagar de själva stiftat och genomfört i generationer. Det handlar om heder och ära.

När Nanas pappa fick reda på att hon är gravid och ogift, packade han sina grejer och åkte iväg.

Jag tror att det beror på hedern. Han vågade nog inte vistas framför människor när hans dotter, gjort något så skamligt.

Att Jalil går med på att Mariam gifts bort till en trettio år äldre man är tradition och kultur. Än vet jag inte varför han går med på det eftersom jag inte kommit så långt i berättelsen, men jag tror att anledningen kan vara att han vill slippa ha ansvar för henne eftersom Hans familjer står i vägen kanske.

Men jag tror också att Mariam kanske aldrig hade gifts bort med någon yngre för att hon är ”harami”, och ingen vill ha en sådan flicka, medan en äldre man kan ha henne som sin fru och samtidigt troligtvis utnyttja henne.

Tyvärr händer sådana grejer fortfarande, att flickor gifts bort med äldre män. Det berot på släktens traditioner, och heder.

Av: Ghadir

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: