Intrig & Motiv, När dog Janos Kovacs? – av Lajos Zihaly

23 Sep

”Den eftermiddagen suddades också de dittills bevarade bokstäverna ut. Längst höll sig bokstaven v, ty där staplarna möttes i den, hade János Kovács tryckt hårdare med pennan. Till sist utplånades också den av vattnet.

Och då, just i det ögonblicket – fyrtiosex år efter hans död – upphörde för alltid, försvann för alltid från jorden snickargesällen János Kovács.”

Så slutar Lajos Zihalys novell ”När dog Janos Kovacs”, och lämnar läsaren med djupa tankar.

I novellen står det om Janos Kovacs en mager, stillsam man i 35-års åldern som arbetar som snickare hos en äldre man. Just den dagen vi läser om i novellen, hade Janos haft en konstig känsla ända sedan han vaknat och det slutade med att han dog samma natt. Efter sig lämnade han endast en syster, han hade varken fru eller barn, och bodde hos en gammal gumma. Efter Janos död, efter flera år, dog den gamle snickaren Janos arbetade med, och med åren dog också den gamla gumman, hans syster, och de människor Janos hade kontakt med när han levde. Mot slutet av novellen så får man som läsare vara med om de sista spåren av Janos Kovacs efter hans död, ett kvitto med hans signatur,som kastas ut i regnet bland soporna. Dessa bokstäver som Janos hade skrivit försvinner sedan sakta, men säkert bort med regnet, och just då, 46 år efter hans död, upphör Janos Kovacs existens  på Jorden.

Som jag nämnde förut, så lämnas läsaren med djupa tankar efter att ha läst klart novellen.  Jag vet inte om alla ser samma motiv i den här novellen, men efter att ha läst novellen en gång till var motivet självklart för mig. En grej jag har tänkt på sedan långt tillbaka är, När dör man egentligen?. Jag tror inte att man är död när hjärtat stannar, för en människa fortsätter leva i andra människors hjärtan, människor som man känner. Så länge man tänker på och minns en död person så lever den personen vidare med känslorna och tankarna. När man glömmer personen så försvinner alla minnen med tiden och personen är då död. Hade däremot den döda gjort någonting som påverkat samhället och gjort en stor insats, någonting extra speciellt, så hade hela världen och historien kommit ihåg henne. Det finns flera exempel på detta, Personer som fortfarande lever vidare med historien, och som fortfarande är igenkända av hela världen är bl.a. Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Alfred Nobel, Homeros, Ludwig van Beethoven,  eller Picasso. Dessa personer har gjort någonting speciellt, Upptäckt, skrivit, målat eller kanske till och med haft något med musik att göra . De har med andra ord gjort någonting meningsfullt med sina liv, dessa människor har gjort något annorlunda som fångade oss människor, och därför vet  vi fortfarande vem de är, och det kommer fortsätta att vara så, i all evighet kommer dessa personer att vara ihågkomna.  De här tankarna kom somsagt upp igen nu när jag läste novellen. Janos Kovacs ”dog” inte förrän bokstäverna försvann. Med andra ord, ifall han hade gjort någonting värt att minnas under sitt liv, någonting som människor förutom hans närmsta och de han hade kontakt, skulle minnas, så skulle dessa bokstäver inte spela någon roll, eftersom människorna skulle kommit ihåg honom ändå, och berättat om honom generation efter generation, och han skulle aldrig upphört att existera. Motivet är att man ska göra något med sitt liv, göra en mening med att ha levt. Livet är inte långt, så under tiden man lever ska man påverka, man ska göra något som alltid kommer att kommas ihåg, man ska göra någonting utav sitt liv så länge man lever, då kommer man aldrig att upphöra att existera, man kommer att leva vidare med historien, gör man inget som herr Kovacs t.ex. så slutar det med att man glöms bort efter en tid.

Annonser

Ett svar to “Intrig & Motiv, När dog Janos Kovacs? – av Lajos Zihaly”

  1. magisterpetri oktober 14, 2010 den 10:53 f m #

    Bra referat och bra diskussion kring textens motiv. Om jag inte är en Picasso eller en Da Vinci, vad ska jag göra då för att inte bli en ”Kovac”?

    Bra!

    H

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: