1984 av George Orwell

30 Jan

Romanen 1984 av George Orwell (pseudonym för Eric Blair) är en över 60 år gammal dystopi som är aktuell än idag. Romanen tar oss läsare in i en helt ny värld med stränga regler, övervakning, okunnighet, historierevisionism och ett helt nytt samhälle utan åsikter och med en stor kontrollmakt kallad ”partiet” som styr allt. Detta är den första inblicken läsaren får av romanen. Historien fortsätter tillsammans med huvudpersonen Winston Smith som arbetar på sanningsministeriet där hans uppgift är att redigera historiska uppgifter, texter, tidningsartiklar etc. som partiet anser ska ändras för att de ska passa in på maktens tankar och idéer. Samhället där Winston lever är under styrelse av ”Storebror” partiets överhuvud och folkets räddare enligt partiets åsikter. Winston Smith anser att Storebror och staten är en lögn och bedrägeri, men att uttrycka sig om det skulle bli döden för Winston precis som för många andra innan  honom. Storebror ser, hör och kontrollerar allt tillsammans med sina få anställda och allt detta sker bl.a. via s.k. teleskärmar som många av befolkningen har hemma, inklusive Winston. I landet Oceanien som är en blivande totalitär stat, befinner sig Winston och förstår att det är viktigt att varken uttrycka sig eller tänka negativt om storebror eller styrelsen, det kan ha rejäla konsekvenser och därför lever Winston i ständig rädsla och försiktighet för att inte råka uttrycka sig vi fel tillfälle. Rykten och historier om människor som blivit torterade och dödade sprider sig alltid runt och får de flesta invånare att vara alarmerade. Trots allt detta bryter Winston mot några av de viktigaste reglerna som styrelsen infört – krimtänk, förälskelse och sexuellt umgänge.

Under romanens gång följer läsaren med Winston och hans tankar om hur mycket han avskyr partiet och storebror och hur mycket han skulle vilja uttrycka det, vilket han sedan gör via en dagbok där han skriver ner alla sina tankar trots riskerna som finns. De enda som Winston får för sig, delar tankar med honom är Julia och O´Brien. Julia är förälskelsen som gör Winstons vardag lite bättre och som ger läsaren lite hopp och mer intresse att veta mer om handlingen. O´Brien är den hemliga agenten som jobbar mot partiet och som Winston så småningom helt öppnar sig för om tankar och mycket annat. I takt med att läsaren läser i romanen så hoppas man innerst inne att det ska komma en lösning till allt elände. Oceanien är trots allt en oligarkisk diktatur där människor inte har rättigheter och alltid är under hjärnkontroll av partiet. Som läsare hoppas man att Winston tillsammans med Julia och O´Brien kommer på en lösning mot det hemska och kontrollgalna partiet som styr en diktatur.

När man läser 1984 så är det många tankar som väcks. Varför handlar romanen just om kommunism och diktatur? Varför är det krig, kontroll och förtryck som är huvudämnet i romanen? Kan detta ha en grund i George Orwells liv kanske? Och visst är det så. För att tolka romanen på bästa sätt är det en fördel att läsa och analysera George Orwells liv och tankar. Med andra ord spelar George Orwells självbiografi stor roll för att förstå varför romanen blev som den blev, och även för att kunna tolka och förstå berättelsen in i minsta detalj. George Orwell hade en pappa som arbetade med övervakning vid en myndighet. George Orwell själv arbetade som kolonialpolis ett tag, han stred mot kommunismen ifrågasatte historiebeskrivningen och blev djupt påverkad, speciellt av spanska inbördeskriget och andra världskriget. Han hatade även imperialsim och totalitära stater vilket förklarar grunden i romanen 1984.

Som tidigare nämnt behandlar romanen bl.a. ämnet diktatur och i romanen beskriver Orwell partiet och diktaturen som något avskyvärt. Man kan egentligen tänka sig att Winston Smith är George Orwells tankar angående totalitära stater under makten av en diktator. När man läser igenom George Orwells självbiografi får man reda på mycket som har koppling till romanen. Orwells budskap är att stater som Oceanien under så strikt kontroll är avskyvärda och falska, och att de utnyttjar människor på olika sätt för att få igenom sin vilja. Detta stämmer även in på många delar i romanen  bl.a. slutet där även Winston Smith och Julia till slut blir hjärnkontrollerade av partiet och kapitulerar.

Eftersom andra världskriget inträffade några år innan 1984 gavs ut så kan man tycka att mycket i romanen baseras på kriget. Enligt vissa ej verifierade källor så tror man att Orwells roman baseras på kommunismen i Ryssland och att Storebror i boken egentligen är Stalin. George Orwell avskydde Stalin kommunismen och Stalin, och han gjorde allt i sin makt för att visa det. Bl.a. så anslöt han sig till socialistiska anti Stalin – grupper för att bl.a. strida mot fascisterna under spanska inbördeskriget.

Efter att ha läst romanen och Orwells självbiografi samt händelser under hans tid, tror jag att det verkligen är Stalin och kommunismen i Ryssland som är bakgrunden till George Orwells roman. Orwell hyllar alltså kommunismen på sätt och vis genom socialism men hatar den också, speciellt i boken och för att tolka detta och varför romanen blev som den blev förstår man av hans självbiografi att han hatade allt som hade med maktgalna kommunistiska totalitära samhällen att göra speciellt Stalin och Ryssland som han sätter fokus på i romanen. Budskapet med romanen är alltså att totalitära stater är orättvis och människoförtryckande samhällen, precis som Oceanien i boken.

Lämna en kommentar